Aristotelis-Aivaliotis-ND

 216 900 4090
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ • ΝΔ • Νότιος Τομέας • Β' Αθηνών

Η ετήσια σύναξη των μελισσοκόμων

Εκτύπωση Email

Η ζωή στην χώρα μας κυλάει, προβλέψιμα, ανάμεσα σε στέρεα εγκαθιδρυμένες συνήθειες. Τα Χριστούγεννα, τα μπλόκα των αγροτών, οι Απόκριες, το Πάσχα, οι πανελλαδικές εξετάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια, οι διακοπές με τα μπάνια του λαού, η έναρξη των σχολείων. Και πάλι από την αρχή. Ανάμεσα τους μερικές εθνικές εορτές, κάποιες πανελλαδικές απεργίες.

Α, και η ΔΕΘ, η ετήσια σύναξη του πολιτικού συστήματος στην Θεσσαλονίκη όπου το έθιμο καλεί τον εκάστοτε πρωθυπουργό να «ανοίγει τα χαρτιά του», ανακοινώνοντας την νέα οικονομική πολιτική. Που συνήθως σημαίνει το τι «μέλι» θα μοιράσει, χαρίσματα και επιδόματα στους ψηφοφόρους ιθαγενείς.

Μια ζωή από επαναλαμβανόμενες, όμοιες, τελετές, σαν λιτανείες…

Έτσι θα είναι και εφέτος. Πάνε οι εποχές που ο ΓΑΠ θέλησε να τερματίσει αυτήν την ανούσια παράδοση, την ετήσια εξαγγελία «φιλολαϊκών» μέτρων από την Θεσσαλονίκη. Έχουμε έλθει πάλι στα ίσια μας. Ειδικά φέτος που κινδυνεύει η Μακεδονική καρδιά μας με την συμφωνία των Πρεσπών η Θεσσαλονίκη δικαιούται περισσότερο πολιτικό βάρος.

Έχουν τελειώσει βλέπεις και τα μνημόνια, οπότε να η χρυσή ευκαιρία να ανοίξουν οι κρουνοί της παροχολογίας από την Θεσσαλονίκη. Το αν θα είναι σημαντικές αυτές οι παροχές, αν θα έχουν σχέση με εκείνα τα φαντασιακά 12 δις του παλαιού προγράμματος Θεσσαλονίκης, του 2014, που βοήθησε τον Τσίπρα να γίνει κυβέρνηση, θα το δούμε. Αν και τα στοιχήματα δεν είναι ευνοϊκά. Μάλλον λίγο από παιχνίδι καθυστερήσεων στην μείωση των συντάξεων, λίγο από χριστουγεννιάτικο κοινωνικό μπουναμά, τέτοια πράγματα. Διανθισμένα ως συνήθως με ανούσιες θριαμβολογίες και την απαραίτητη διχαστική σάλτσα για το παρελθόν. Περισσότερα σύμβολα και φαντασιώσεις παρά πράξεις και σχέδια του μέλλοντος.

Είναι εντυπωσιακό για μια χώρα που υπέστη τέτοια ήττα, με κρίση δεκαετίας που έχει περικόψει το εθνικό εισόδημα κατά 40%, ισοδύναμα με πολεμική καταστροφή, να συμπεριφέρεται σαν να μην έχει γίνει τίποτε, να μην αλλάζει ούτε το θεσμικό της περιβάλλον, ούτε τις συνήθειες της, ούτε τις άνευρες λιτανείες της. Τίποτε δεν αλλάζει. Ούτε το παραγωγικό μοντέλο, ούτε οι τρόποι διανομής των πάντοτε σπάνιων παραγωγικών πόρων, ούτε καν τα πρόσωπα που εκπροσωπούν αυτό που ονομάζουμε «πολιτικό σύστημα», ανεξάρτητα αν οι ομαδοποιήσεις τους αλλάζουν.

Ποιος άραγε θυμάται τι εξήγγειλε πέρυσι η κυβέρνηση στην ΔΕΘ; Πόσο στρατηγικής σημασίας ήταν άραγε τα όσα βαθυστόχαστα ακούσαμε τότε; Τι αποτέλεσμα είχαν; Μετράει κανείς;

Δεν είναι φυσικά όλα άχρηστα. Οι αεροπορικές εταιρείες, ή τα διόδια, και τα ξενοδοχεία θα κάνουν τζίρο. Οι ταβέρνες και τα μπαράκια θα δουλέψουν. Οι δημοσιογράφοι θα ανακαλύψουν κρυμμένα μηνύματα για να συζητάμε. «Θα πέσουν λεφτά στην αγορά». Και όσοι απολαμβάνουν τους διχαστικούς λόγους του Τσίπρα θα έχουν άλλη μία ευκαιρία για να χαρεί η ψυχή τους.

Έτσι πορευόμαστε, από την μία ΔΕΘ στην άλλη.

Κάνοντας βήματα σημειωτόν, παραμένοντας πάντοτε στην ίδια θέση.

 

ΔΕΘ Οικονομική Πολιτική Παροχές

Εγγραφείτε στη λίστα για να μαθαίνετε τα νέα μας