Η «μαύρη τρύπα» των ΔΕΚΟ

Εκτύπωση

Το παιχνίδι της διαπλοκής παρουσιάζει ασφαλώς μεγάλο ενδιαφέρον. Αφού νοθεύει τον ανταγωνισμό και στηρίζει την διαφθορά στην πολιτική. Αποτελεί μία σημαντική τροχοπέδη στην ανάπτυξη της χώρας.

Μία άλλη τροχοπέδη, για την οποία δεν μιλάμε πολύ, είναι οι ΔΕΚΟ. Που φορτωμένες προνόμια από το πολιτικό σύστημα, για ψηφοθηρικούς λόγους, τρώνε τις σάρκες της κοινωνίας μας. Διαπλοκή, ιδιόμορφη, και αυτή.

Τα αρκτικόλεξα κρύβουν μια μαύρη πραγματικότητα:
ΟΣΕ (τραίνα), ΛΑΡΚΟ (παραγωγή νικελίου), ΕΑΒ (αμυντικά, υποτίθεται), ΟΑΣΑ (συγκοινωνίες, μετρό), ΕΛΤΑ (ταχυδρομεία), ΕΒΖ (ζάχαρη), ΕΛΒΟ (κλειστή, αυτοκίνητα στρατού), ΑΕΔΙΚ (Διώρυγα Κορίνθου), ΟΔΙΕ (Ιπποδρομίες).

Μόνο αυτές οι 9 έχουν συσσωρευμένες ζημιές 15 δις Ευρώ, ενώ προσθέτουν περίπου 1,5 δις ευρώ νέες ζημιές τον χρόνο

Και αν αναρωτιέστε, πως στο καλό οι τράπεζες βρέθηκαν με 50 δις κόκκινα επιχειρηματικά (χώρια τα στεγαστικά) δάνεια, θα δείτε ότι από αυτά τα 17 δις (το 35%) οφείλονται από αυτές τις 9 εμβληματικές ΔΕΚΟ.

Και αν αναρωτιέστε ποιος θα τα πληρώσει αυτά, πηγαίνετε μια βόλτα μέχρι τον καθρέφτη. Και πάρετε την απάντηση σας...

Και αυτά είναι η κορυφή του παγόβουνου. Γιατί υπάρχουν και άλλες ΔΕΚΟ, μικρότερης εμβέλειας, που δεν θα εκπλαγείτε αν και αυτές κουβαλάνε αθροιστικά ένα παρόμοιας εμβέλειας βάρος. Και ακόμα, οι ορκωτοί λογιστές καταγράφουν σοβαρές αμφιβολίες για τις καταγραφές των αριθμών, όταν υπάρχουν. (μερικές ΔΕΚΟ έχουν να δημοσιεύσουν ισολογισμούς 2 και 3 χρόνια). Ενδεχομένως λοιπόν τα πράγματα να είναι πολύ χειρότερα.

Και δεν υπολογίσαμε τη ΔΕΗ, η οποία παριστάνει την "ιδιωτική εταιρεία". Ενώ είναι ΔΕΚΟ του κερατά, μόνη της χρωστάει 2,5 δις Ευρώ, με άδηλο τον τρόπο που θα τα πληρώσει.

Ξανά, μια βόλτα στον καθρέφτη. Θα πάρετε και εκεί απάντηση.

Υπάρχει φυσικά παρηγοριά. Σε αυτές τις 9 ΔΕΚΟ δουλεύουν 20.000 (37.000 με την ΔΕΗ) άνθρωποι. Έτσι τουλάχιστον ας σκεφθούμε ότι κάνουμε, εμείς οι φορολογούμενοι, και ένα ψυχικό.

Μόνο που είναι "Παλαιό Ψυχικό". Πανάκριβο...

Δεν ξέρω αν αυτό το τεράστιο βάρος, η "Κόπρος του Αυγείου" των δανείων των ΔΕΚΟ είναι "ενήμερα δάνεια", ή "κόκκινα". Αυτό που ξέρω είναι ότι εμείς, οι πολίτες, δεν είμαστε και τόσο ενήμεροι για αυτά. Πιθανώς με επιλογή μας.

Για κάθε μία από αυτές τις ΔΕΚΟ, που κάποτε ήταν μονοπώλια, υπάρχουν σήμερα εναλλακτικές επιχειρηματικές προσπάθειες. Που στενάζουν κάτω από τον αθέμιτο ανταγωνισμό αυτών των "ζόμπι". Έτσι οι πόροι της κοινωνίας κατασπαταλούνται για το "ψυχικό" (Το "Παλαιό Ψυχικό") των προνομίων ευνοημένων από παλιά ομάδων.

Ο Συριζα με την κρατικίστικη νοοτροπία του επέλεξε να είναι ο καλύτερος εκφραστής αυτής της νοσηρής κατάστασης, την οποία όχι μόνο διατήρησε σαν κυβέρνηση, αλλά την έφτασε και στα ακρότατα όρια προστασίας και εύνοιας.

Από τους αριθμούς προκύπτει ότι αν δεν αντιμετωπίσουμε αυτήν την σπατάλη εύνοιας και προστασίας γρήγορα και αποφασιστικά, με ευρύτατη ιδιωτικοποίηση και εφαρμογή των κανόνων της αγοράς, δεν έχουμε καμία πιθανότητα να σταθούμε ξανά στα πόδια μας. Γιατί οι αριθμοί είναι τεράστιοι.

Η ευνοιοκρατία είναι ένα γενικό πρόβλημα, είτε είναι διαπλοκή, είτε είναι τάϊσμα των ΔΕΚΟ.

 

ΣΥΡΙΖΑ Κυβέρνηση ΔΕΚΟ Διαπλοκή