Aristotelis-Aivaliotis-ND

 216 900 4090
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ • ΝΔ • Νότιος Τομέας • Β' Αθηνών

Κεντρική Αρχή Στασιμότητας

Εκτύπωση Email

Θα μπορούσε να έχει σαν αρκτικόλεξο το «ΚΑΣ». Που είναι το ίδιο με το ΚΑΣ, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, που με καθυστέρηση ενός και πλέον αιώνα και αφού χτίστηκε όλος ο Πειραιάς ανακάλυψε ότι το μεγαλύτερο μέρος της πόλης είναι αρχαιολογικός χώρος.

Κατά σατανική σύμπτωση η απόφαση αυτή εμποδίζει σε μεγάλο βαθμό τις επενδύσεις που θέλει να κάνει η Κινεζική COSCO στο λιμάνι, ύψους 600 εκατομμυρίων.

Οι επενδύσεις αυτές αφορούν κατασκευή terminal κρουαζιέρας, πολυτελή ξενοδοχεία και εμπορικό κέντρο. Πιθανόν το Συμβούλιο έκρινε ότι έχουμε αρκετά αρχαία ξενοδοχεία και μαγαζιά, οπότε πρέπει να προστατευτούν.

Είναι γνωστή η αυστηρότητα με την οποία προστατεύεται η αρχαιολογική κληρονομιά στην χώρα μας. Θεμιτό, σε μεγάλο βαθμό. Όμως πρέπει και να ζήσουμε, εμείς οι απόγονοι των αρχαίων προγόνων. Εκτός και αν αποφασίσουμε ότι η χώρα είναι ένα μεγάλο ανοιχτό και μόνιμο νεκροταφείο των προγόνων και εμείς έχουμε σαν μοναδικό καθήκον να ανάβουμε τα καντήλια στα μνήματα.

Οι λεπτομέρειες της υπόθεσης δεν έχουν ενδιαφέρον παρά μόνον για τους υποψήφιους επενδυτές και για όσους πιθανόν προσδοκούσαν δουλειά στις επιχειρήσεις που θα δημιουργούνταν. Αυτό που μπορούμε να σημειώσουμε είναι άλλο ένα παράδειγμα των εμποδίων που έχει να αντιμετωπίσει μία νέα επένδυση στην χώρα.

Είτε είναι νέα επένδυση, είτε είναι επέκταση, η τροποποίηση, μιας υπάρχουσας δραστηριότητας, είτε είναι μεγάλη είτε είναι μικρή, είτε είναι το Ελληνικό ή τα λιμάνια είτε ξενοδοχειακές μονάδες, βιομηχανίες, διαμετακομιστικές εργασίες, ότι τέλος πάντων, η αδειοδοτική διαδικασία είναι τεμαχισμένη με πλειάδα φορέων, θεσμικών οργάνων, ακόμα και φυσικών προσώπων, που έχουν εξουσία και λόγο να αποφασίζουν για την όποια επένδυση. Έτσι η κάθε επιχείρηση καλείται να πάρει αποφάσεις και ρίσκα με άδηλη εξέλιξη αφού οι παράγοντες που έχουν λόγο για τις αποφάσεις της είναι πολλοί, είναι οπλισμένοι με πλήθος υποκειμενικών κριτηρίων, θεσμικά κατοχυρωμένων, ενώ δεν υπάρχει σε κανένα επίπεδο υποχρέωση εφαρμογής σκληρών χρονοδιαγραμμάτων. Η κάθε υπόθεση, ο κάθε «υπεύθυνος» γραφειοκράτης από τον οποίο εξαρτάται η κάθε άδεια δεν έχει καμία βία να απαντήσει και καμία εξάρτηση από τις υπόλοιπες αδειοδοτικές αρχές.

Ο κάθε επενδυτής καλείται να έχει την υπομονή του Γκιούλιβερ και να κόψει μία – μία τις κλωστές με τις οποίες είναι δεμένος από το θεσμικό περιβάλλον που καλείται να αντιμετωπίσει.

Στην περίπτωση του Πειραιά απομένει να δούμε αν οι φημισμένοι για την υπομονή τους Κινέζοι, συνηθισμένοι και αυτοί στην βαριά γραφειοκρατία της δικής τους χώρας, θα έχουν την αντοχή να αντιμετωπίσουν τον Λεβιάθαν της γραφειοκρατίας μας. Κανένας άλλος όμως μεγάλος επενδυτής, τουλάχιστον από αυτούς που μεγαλουργούν στις δυτικές ανοιχτές αγορές δεν πρόκειται να έλθει να αντιμετωπίσει αυτόν τον πηχτό χυλό των μυριάδων «υπευθύνων» που δημιουργούν ένα κλίμα γενικής ανασφάλειας. Όχι τουλάχιστον πριν δράσουμε καταλυτικά έτσι ώστε να δημιουργήσουμε υπηρεσία «μίας στάσης», μία αρχή που θα δίνει όλες τις άδειες και θα είναι αυτή, και όχι ο επενδυτής, υπόλογη απέναντι σε όλες τις άλλες εκφάνσεις της θεσμικής μας πολλαπλότητας. Όπως γίνεται σε όλες τις χώρες που θέλουν να γίνουν μαγνήτες επενδύσεων.

Υποτίθεται ότι αυτή, η «υπηρεσία μίας στάσης» ήταν και μνημονιακή μας υποχρέωση.

Αλλά ξέχασα, τώρα έχουμε βγει πια από τα μνημόνια…

(Σημερινή συμβολή μου στον "Φιλελεύθερο")

 

Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης Πειραιάς ΚΑΣ Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο Επενδύσεις COSCO λιμάνι

Εγγραφείτε στη λίστα για να μαθαίνετε τα νέα μας