Μαρτυρίες από την (δυστοπική) Κίνα

Εκτύπωση

- Η οικοδομική ανάπτυξη στο Βουχάν, μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη μητρόπολη στο εσωτερικό (πληθυσμός 10 εκατομμύρια), είναι τέτοια που η ατμόσφαιρα είναι γεμάτη σκόνη.

Σκόνη αναπνέεις, σκόνη φτύνεις, καθώς οι ουρανοξύστες σηκώνονται στον ορίζοντα.

- Εκεί που τα πράγματα έχουν ωριμάσει, οι μεγαλουπόλεις έχουν αμερικανική όψη. Καθαροί δρόμοι και πεζοδρόμια, ουρανοξύστες, φώτα, εμπορικά κέντρα, καλοβαλμένος κόσμος. Όπως στο Σεντζέν, δίπλα στο Χονγκ Κονγκ.

- Οι τιμές των ακινήτων στο Σεντζέν διπλασιάστηκαν μέσα σε ενάμιση χρόνο.

- Οι μισθοί των μηχανικών στις εταιρείες τεχνολογίας είναι πια ίδιοι με την Ευρώπη. Η διαφορά: δεν υπάρχει κοινωνική ασφάλιση.

- Μεγάλη εταιρεία κατασκευής κινητών παράγει στην κάθε γραμμή παραγωγής ένα κινητό κάθε 28,5 δευτερόλεπτα. Η διαδικασία συναρμολόγησης είναι πλήρως αυτοματοποιημένη. Ρομπότ παντού. Κάθε γραμμή συναρμολόγησης παράγει 1 εκατομμύριο κινητά τον χρόνο. Εργαζόμενοι: 17 στην κάθε γραμμή παραγωγής ανά βάρδια.
(Η εταιρεία έχει 170.000 εργαζόμενους, αλλά η πλειοψηφία δουλεύει στην έρευνα και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, τις πωλήσεις κλπ).

- Αν για κάτι δεν ασχολούνται οι Κινέζοι είναι για την διασκέδαση, όπως την εννοούμε εμείς εδώ στην Δύση. Συνήθως στις μεγάλες εταιρείες μετά το βραδινό φαγητό επιστρέφουν στην δουλειά.

- Οι πληρωμές στην Κίνα γίνονται με χρεωστικές ηλεκτρονικές κάρτες. Μετρητά σχεδόν πουθενά. Η νέα επόμενη μεγάλη τάση είναι το face recognition πάνω στο οποίο επενδύουν πολλά οι Κινέζοι, για πολλούς (μερικούς σκοτεινούς) λόγους. Έτσι θα αρκεί να δείχνεις το πρόσωπο σου σε μια οθόνη και θα γίνεται η σχετική χρέωση αυτομάτως στον λογαριασμό σου. (Αν δεν έχεις, έχασες...)

- Όταν γεράσεις περιμένεις να σε φροντίσουν τα παιδιά σου. Ιδίως ο γιός σου, αυτός φέρει την υποχρέωση.

 

Ανάπτυξη Κίνα Wuhan